Kyperská kuchyně

 

Kyperská kuchyně byla v průběhu historie ovlivňována různými vlivy. Proto je těžké najít jídlo, které bychom mohli nazývat jako čistě kyperské. Ale s malými rozdíly od svých originálů lidé na Kypru během let vytvořili bohatou škálu velice chutných jídel. Každé jídlo má zvláštní chuť a příprava odráží charakter Kypřanů. Některé pokrmy se dokonce liší na ostrově i regionálně nejen přípravou a chutí, ale dokonce i jménem. Kromě tradiční „domácí“ kuchyně v mnoha restauracích můžete ochutnat i z kuchyně čínské, italské, francouzské či indické.

BrandySourKyselé brandy
Kyselé brandy je typickým nápojem Kypřanů. Kombinuje místní brandy se svěžestí kyperských citronů. Jako ingredience je používána citronová šťáva, brandy, angostura, sodovka a hodně ledu.

Moussaka
MoussakaMoussaka má své kořeny v Řecku, ale nikdo nedokáže připravit moussaku v keramickém nádobí tak dobře jako Kypřané. Moussaka je prokládána bílou omáčkou, se kterou je potom zapékána. Nejlépe chutná ještě horká, toto jídlo je často podáváno během festivalů.

MacaroniPastitsioMacaroni Pastitsio
Toto jídlo, jako mnohé jiné, je oblíbené celou populací, jak mladšími tak i staršími. Nejlepší je sníst ho okamžitě po uvaření. Ačkoliv jeho příprava zůstává stejná, použité ingredience se v jednotlivých regionech liší. Na Kypru se často používají různé sýry, skořice, bešamelová omáčka a muškátový oříšek.

Grilovaný sýr „halloumi“
BarbecuedToto je zvláštní jídlo připravované na Kypru. Je zapékáno s přídavkem „halloumi“ sýru, potom je umístěno na horký gril, kde je grilováno po obou stranách do zlatova. Plátky jsou podávány na horkém talíři polité dresinkem, ozdobí se výhonky koriandru nebo petržele. Jí se s chlebovými plackami.

GrapetartKoláč s vinou révou
Tato lahůdka je oblíbena zejména mezi mladou generací. Koláč s vinou révou je podáván při každé vhodné příležitosti, před konzumací bývá většinou dobře vychlazen.

Dušená Okra
Okra_stewŽádný návštěvník Kypru by neměl opominout ochutnat místní dušené speciality. Používané ingredience jsou hodně složité, ale výsledná kombinace dává naprosto originální chuť. Toto jídlo patří mezi velice oblíbené a Kypřany milované.

MelomakaronaBochánky namáčené v medu
K přípravě bochánků je zapotřebí hodně medu. Někdy se může použít místo medu velké množství cukru. Bochánky bývají před servírováním posypány drcenými mandlemi.

Kalimeras Halloumi
haloumiNemůžete ochutnat nic chutnějšího a osvěžujícího než toto jídlo, grilované nebo pečené dokud krásně do zlatova nezhnědne. Bývá podáváno s křehkým salátem, čerstvými rajčaty, řeckým dresinkem, jako příloha bývá většinou chléb.

 

3 842 x shlédnuto
About Redakce Poutnik.cz 11 Článků
Redakce Poutníka přináší příspěvky, které se jí zdají zajímavé nebo jsou často vyhledávané našimi čtenáři. Pošlete nám Váš tip na nový článek.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..