Monument Valley

 

Monument Valley je snad nejlepším symbolem Divokého západu. Kdo by toto místo neznal, ač americký kontinent nikdy nenavštívil? Přeci jen je někdo mezi námi? Inu, pak máte dvě možnosti, jak se vizuálně k Monument Valley přiblížit. První z nich je lehce kontroverzní. Monument Valley, také přezdívané jako Marlboro country. Země, kde drsní kovbojové krotí koně na pozadí červených sloupovitých skal. Kdo by neznal tyto reklamy vymyšlené marketingovým mágem Leo Burnettem. Ale mnohem lepší, jak se přiblížit ke geniu loci tohoto místa je film Tenkrát na Západě (a mnoho dalších). Uchvátit vás může nejen brilantní hudba Ennia Morriconeho, ale i herecké výkony všech hlavních hrdinů. A až uvidíte půvabnou Claudii Cardinalovou, jak jede v bryčce za svým novomanželem (již mrtvým zabit padouchem v podání Henryho Fondy), vězte, že ta neuvěřitelná krajina je právě Monument Valley.

Tato krajina s červenými skalami je stále tradičním domovem Indiánů kmene Navaho. Dostat se sem můžete jen po soukromé cestě, která patří Indiánům. Toto území, oficiálně známé jako Monument Valley Navajo Tribal Park patří Indiánům a proto Vám zde nebude platit Annual Pass použitelný ve federálních národních parcích. Zajímavostí je, že do parku přijedete po silnici č. 163 a z ní odbočíte směr jihovýchod. To jste ještě v Utahu. Jenomže po asi jedné míli protnete hranice a jste v Arizoně. Ještě ujedete nějakou tu míli a pak se dostanete k visitor centru. Ještě předtím budete muset zaplatit zmiňované vstupné. Cena za auto (do 4 lidí) je za 20 USD, další člověk je za 6 USD (děti do 6 let jsou zdarma). Přes léto (1.5.-30.9.) je otevřeno od 6h do 20h, mimo sezonu od 8h do 17h. V Monument Valley se nemůžete volně potulovat, v podstatě je pro Vás otevřen jen jeden okruh, kam se můžete vydat vlastním autem nebo zvolit cestu ve speciální „turistických náklaďácích“, kde pasažéři sedí na lavicích. Náklaďák je otevřený, takže si asi dovedete představit, jak budete vypadat po návratu z vyjížďky. Aby to bylo úplně jasné, okruh nevede po žádné asfaltové cestě, ale je to normální uježděná prašná cesta. A ten prach je pochopitelně červený. Pokud máte auto z půjčovny, jste za vodou, protože vás kvalita cesty asi nebude moc rušit. Pokud pojede vlastním, stačí být jen opatrný. Ale čím bude mít auto vyšší podvozek, tím lépe. Začátek okruhu je obousměrný, ale po ujetí nějaké té míle se dostanete do místa, odkud se z cesty stává jednosměrná silnice, takže za tímto bodem se už nemůžete vrátit, musíte celý okruh dokončit. Jste na dně širokého údolí v nadmořské výšce přes 1500 m a čekají vás fantastické výhledy na vápencové monolity zvedající se 300 metrů nad údolí. Názvy skalních útvarů pocházejí obvykle od prvních osadníků. Hned při příjezdu do visitor centra můžete obdivovat východní a západní Mitten Buttes. Další významné pahorky jsou Merrick Butte a Mitchell Mesa pojmenované po prospektorech, kteří hledali stříbro. Říká se (tedy Navahové říkají), že ho opravdu našli, ale že Utové (jiný indiánský kmen) je zabili a ložiska stříbra zamaskovali. Velikého slona v jihozápadní poušti vám pak bude připomínat Elephant Butte. O kus dále je pak pěkný útvar The Three Sisters (jeptiška se svými žákyněmi). Po své cestě pak ještě narazíte na další útvary jako např. Camel Butte, Bird Spring či Totem Pole, krásná ukázka skalní jehly pomocí eroze.

3 662 x shlédnuto
About Milan Dvořák 287 Článků
Milan Dvořák je aktivní cestovatel již od mládí. A to už je setsakramentsky dávno 8-) Žil a pracoval v Jižní Koreji a USA. Aktivně procestoval především Asii, přidal k tomu něco z Ameriky a Afriky. Evropa se nepočítá. Rád fotí a filmuje. Zakladatel Poutníka.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..