Je obvyklé, že cizí prostředí poznáváme nejdříve jen zrakem. Bylo by ale chybou jezdit do zahraničí a nezapojit i další smysly. Proč také nevyužít náš jazyk a nos, když se na cestu vydaly společně s námi?
Cesta cideru
V Normandii se nepěstuje víno. Neznamená to ale, že bychom zde neměli šanci ochutnat nějaký lahodný nápoj. Je tomu přesně naopak. Normandie je přímo synonymem pro dva jablečné nápoje – cider a calvados. Máte zde i jedinečnou šanci seznámit se blíže s výrobci těchto kapalných normanských lahůdek. Východně od Caenu se můžete vydat na tzv. Cestu cideru. Jedná se o značenou cestu o délce 40 km, která se rozkládá na východní i západní polokouli. Pro místní nuda, pro nás zajímavost. Okruh vede skrz městečko Cambremer, které je považováno za srdce této oblasti a je známo jako „Appellation d’Origine Controlée des Cidres du Pays d’Auge“. Cesta spojuje osmnáct výrobců a je snadno rozpoznatelná díky značkám „Cru de Cambremer“. Cesta vás povede nádhernou krajinou a navštívíte při ní vesnice Beuvron en Auge, Bonnebosq a Beaufour Druval.
Cider
Čistá jableční šťáva se vylisuje ze směsi různých odrůd jablek. Odrůdy a jejich poměry jsou pochopitelně střeženým tajemstvím jednotlivých výrobců. Další proces už bude u všech dost podobný. Zpočátku průzračná jablečná šťáva se začne zvolna zakalovat, jak začnou probíhat biochemické procesy. Štáva se stává kalnou, aby se opět po čase vyčeřila. Během tohoto procesu se cukr přeměňuje na alkohol. V konečném stavu ho v cideru bude kolem 5%, takže asi jako v silnějším pivu. Zároveň se i jednoznačně sladká chuť jablečné šťávy mění, stáváí se více ostrou. To je také to, čím se jednotlivé druhy od sebe poměrně výrazně liší.My jsme při degustaci vždycky hledali, jaký má cider ocas. Je pravda, že je na to potřeba si trochu zvyknout. Cidery spadající pod „Cru de Cambremer“ jsou lehce hořké, což dobře pomáhá zahánět žízeň.
Calvados
Na rozdíl od cideru se kvalita calvadosu lepší s jeho věkem, jak tomu u destilátů bývá. Cider, který je určen k přepálení se nekorkuje, nechá se volně ležet v sudech. Po roce či dvou se kapalina destiluje podobně jako Cognac. Děje se tak ve dvou krocích. Nejdříve je šťáva odsáta a destilována dvakrát. Destilát se pak nechává zrát v dubových sudech. Dochází ke ztrátě jisté pachutě po jablečné usazenině. Jak již bylo řečeno, z délkou ležení v sudu dochází k zlepšování chutě. Někteří výrobci mají calvados, který zrál i 50 let. Čím mladší calvados, tím více ovocné chutě uvnitř naleznete. Takový nápoj je zejména vhodný pro přípravu různých koktejlů.
Pommeau
Pommeau je normanská specialita prezentována jako aperitiv. Vyrábí se ze směsi cideru a calvadosu, pochopitelně dle rozličných a tajných receptur. Pommeau také zraje v sudech, postupně dostává jantarovou barvu. Pije se lehce vychlazené a dle přítomnost „ocasu“ je znakem původu z oblasti „Cru de Cambremer“